Enter your keyword

Význam péče o duši a zdraví u pacientů s RS

Význam péče o duši a zdraví u pacientů s RS

Každý člověk se může ocitnout v těžké životní situaci, jakou je i vyslechnutí si své diagnózy. Nezřídka se stává, že se u něj ještě před tím objevují zdravotní příznaky a obtíže, prožívá pochyby a obavy o sebe a své zdraví. Po stanovení a vyslechnutí diagnózy pak může prožívat vážnou krizi. Nový pacient se dozvídá spoustu informací, nařízení, doporučení a zahajuje léčbu. Pacientům s roztroušenou sklerózou je doporučováno nejen dodržovat medikamentózní léčbu, ale pečovat o své fyzické a duševní zdraví. Psychoterapie je nedílnou součástí komplexní multidisciplinární péče o pacienta s roztroušenou sklerózou.

Proč zahrnout psychoterapii do svého života?

Jako pacient s roztroušenou sklerózou můžete pečovat o své duševní zdraví za pomoci psychoterapeuta. Ten vám nejen pomůže zpracovat vaši diagnózu, ale také utřídit si myšlenky a pocity a porozumět souvislostem.

Psychoterapeutická poradna je bezpečným místem, kde se můžete vypovídat, přemýšlet, srovnat si myšlenky a najít motivaci a sílu s dalším bojem s vaší nemocí.

Jak probíhá psychoterapie a co vám přinese?

Psychoterapie se liší podle povahy problému, podle způsobu práce psychoterapeuta a také podle způsobu potkávání. Na základních věcech a postupech se se svým psychoterapeutem můžete domluvit už při prvním setkání.

Existuje několik forem psychoterapie. Můžete si vybrat psychoterapii individuální, skupinovou, párovou, popřípadě rodinnou. Nejrozšířenější formou psychoterapie je ta individuální, kdy po celou dobu terapie pracujete s psychoterapeutem pouze vy. V případě, že je vhodné do terapie zapojit partnera či rodinu, je možnost využít terapie párové či rodinné.

V současné době je možné psychoterapie absolvovat osobně, ale existuje čím dál víc možností, jak se těchto schůzek účastnit se vzdáleným přístupem – pomocí mobilu nebo počítače.

Na které instituce se můžete obrátit?

Spolek MSrehab
www.msrehab.cz

Česká asociace pro psychoterapii
https://www.czap.cz/adresar

Česká psychoterapeutická společnost
http://www.psychoterapeuti.cz/adresar-psychoterapeutu

Více informací najdete v Rozcestníku, kde kromě odpovědí na první otázky získáte také doporučení pro péči o duši, ukázky cviků, tipy, jak žít naplno, a seznam užitečných odkazů (např. na tiskopisy ČSSZ a MPSV). Publikaci Rozcestník, kterou vytvořila společnost ROCHE s.r.o., mohou nově diagnostikovaní získat tištěnou v ordinaci specialistů na RS nebo si ji stáhnout v digitální podobě na muj-rozcestnik.cz.

Související příspěvky

Žádné komentáře

Leave a Comment

Your email address will not be published.